Miód manuka

Czym jest miód manuka?

Miody już od bardzo dawna są uważane za źródło naturalne substancji immunomodulujących oraz przeciwbakteryjnych, które działają korzystnie w zasadzie na cały organizm ludzki. Ich bardzo szerokie prozdrowotne działanie poprzeć można wieloma badaniami, w których udało się dowieźć, że miody wykazują działanie: zwiększające wydzielanie żółci, obniżające na ciśnienie krwi, stymulujące układ odpornościowy, właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne.

Za większością wymienionych tutaj działań miodów są odpowiedzialne takie kwestie jak bardzo wysoka zawartość węglowodanów, obecność nadtlenku wodoru oraz do tego niskie pH miody.

Pochodzenie miodu manuka

Krzew manuka wywodzi się z mirtowatych rodziny. Pochodzi on głównie z południowo-wschodniej Australii oraz także z Nowej Zelandii. Jest to krzew, który jest wiecznie zielony, dorastający do około od dwóch do pięciu metrów wysokości. Nie jest wymagający pod względem klimatu czy też pod względem gleby. Bez większych trudności wyrasta na suchych glebach lub też na takich, które są narażone na suszę. W umiarkowanym klimacie jest uprawiany jako ozdobna roślina w ogrodach, jak i także w oranżeriach. Sam okres kwitnienia manuki przypada na przełom wiosny oraz lata. Roślina wówczas obfituje w drobne różowe czy też białe kwiaty. Czasem pojawiają się czerwone kwiaty, które swoim wyglądem przypominają małe róże. Krzew manuka to roślina miododajna. Możemy dzięki niej wytworzyć niezwykle cenny miód manuka ze strony www.bee.pl.

Właściwości miodu manuka

Nadzwyczajne lecznicze właściwości miodu manuka idą jak najbardziej w parze z ich bardzo wysoką ceną. Produkowany on jest z wcześniej pozyskanego nektaru przez pszczoły z kwiatów krzewu manuka. Właśnie stąd jego intensywny oraz także bardzo specyficzny smak.

W przypadku miodu manuka nie stwierdzono w żadnym wypadku wysokiego stężenia nadtlenku wodoru, który jest obecny w pozostałych miodach, dlatego też badacze bardzo długo poszukiwali innych związków, które są odpowiedzialne za właściwości dobroczynne tegoż miodu. Dopiero w roku 2008 zatwierdzono obecność MGO oraz DHA. DHA występuje w krzewach manuka naturalnie, dlatego też jest dla MGO prekursorem. Poza MGO w modzie manuka znajdziemy także: flawonoidy (kamperferol, katechina, kwercytyna), kwasy fenolowe (galusowy, benzoesowy, kawowy) oraz także leptozyna.

Może się to wydawać nieco skomplikowane, ale po zapoznaniu się z powyższym już takie nie będzie. Jak najbardziej warto sięgnąć po ten miód.