Miód manuka

Miód manuka – czym jest?

Miód manuka jest nowozelandzkim speciałem. Posiada on niezwykłe właściwości. Ten miód słynie przede wszystkim z większej w porównaniu do popularniejszych miodów, zawartości aktywnej substancji, którą jest methylglyozal – MGO. Dodatkowo skutecznie pomaga on w walce z różnymi infekcjami bakteryjnymi albo uciążliwym kaszlem. Dodatkowo, miód manuka jest pomocny podczas zmagań z trawiennymi kłopotami. Można go również stosować przy problemach skórnych oraz w przypadku gojenia uciążliwych ran. Miód manuka poza tym działa przeciwzapalnie. Za wszelkie działania tego produktu odpowiada przede wszystkim niskie pH miodu, wysoka zawartość węglowodanów i obecność nadtlenku wodoru. Eko miód manuka może być stosowany już przez dzieci po ukończeniu przez nich 1. roku życia.

Miód manuka – pochodzenie

Krzew manuka wywodzi się z rodziny mirtowatych. Pochodzi on przede wszystkim z Nowej Zelandii i południowo-wschodzniej Australii. To nieustannie zielony krzew, który dorasta do prawie 2,5 m wysokości. Istotne jest to, ze nie wymaga on pod względem klimatu albo gleby specjalnych warunków. Bez problemu wyrasta on na suchych glebach albo takich, które są narażone na suszę. Najczęściej w klimacie umiarkowanym uprawia się go jako ozdobną roślinę w oranżeriach lub ogrodach. Wiosną i latem mauka kwitnie. W tym czasie obfituje ona w drobne, czerwone, różowe lub białe kwiaty, podobne do małych róż.

Miód manuka – jak go spożywać?


Przed włączeniem miodu manauka do swojej diety, należy pamiętać, iż jest on wysokokalorycznym produktem. Podczas jego nadmiernego spożycia można przyczynić się do powstania nadwagi. Istotne jest też to, ze są pewne przeciwwskazania do spożycia tego produktu. Muszą z niego zrezygnować osoby mające alergię na pszczele produkty i chorujące na cukrzycę. Chcąc zaopatrzyć się w oryginalny produkt z Nowej Zelandii trzeba zwrócić uwagę czy posiada on certyfikat.

Jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań to miód manuka powinno spożywać się 2-3 łyżeczki na dzień będąc na czczo, rano albo wieczorem albo tuż przed zaśnięciem. Ponadto można go dodać do innych produktów albo rozpuścić w szklance wody wraz z sokiem z cytryny i wypić taki orzeźwiający zdrowy napój. Do zastosowania miodu manuka podczas kuracji przeciwtrądzikowych, jak również usprawnienia gojenia się zmian na skórze, ten produkt trzeba nakładać na okaleczone miejsce skórne 2-3 razy na dzień. W miarę możliwości powinno się przykryć później to miejsce opatrunkiem, aby miód manuka zadziałał tak jak powinien. Początkowo dolegliwości skórne mogą być nasilone oraz może pojawić się też ból, jednakże po ok. 3 dniach powinno się dostrzec wyraźniejszą poprawę i efektywne działanie produktu.